Adeje’s 18th century altarpiece restored

 

The Adeje council and the Tenerife Cabildo have co-financed the restoration of the 18th century altar-piece dedicated to the ‘Virgen del Rosario’, located in the town’s parish church. The councillor for heritage, Juan Desiderio Afonso Ruiz, said “for our local government the conservation of our heritage has been of continuing importance as our history and is something we value. We understand that if we don’t place any value on the past we cannot build a solid future and in this regard, for many years, we have underlined the importance of restoration and recovery of items of historic interest of the borough.

The inauguration of the newly restored altar-piece took place this Saturday, December 1st, and was accompanied by a short concert of sacred music with the Reyes Bartlet group who specialise in music for occasions such as this.

This is a baroque altar-piece of the ‘Virgen del Rosario’, originally built in 1744 for Antonio de Herrera y Ahala, the Marques of Adeje and Count of La Goemra. It was built using separate pieces using particular wood techniques incorporating polychrome and gold and gold alloys.

According to the technical report carried out a professional team under the direction of the restorer Elisa Campos Dominguez, “the main support structure was in a state of good condition, solid and strong, but there was deterioration on some of the inferior moulding near the base which was loose. When we began the work there was no evidence of the active presence of wood-eating insects. A number of pieces and some moulding was missing, primarily at the base of the altar where we also noticed extra nails and cracks in the wood. Some of the polychrome was also in a poor state.”

During the conservation and restoration process the team worked “to return the work to its original state and at the same time worked to halt any deterioration while staying true to the original. The team also reinforced the mouldings that had come apart from the wooden support and replaced missing pieces which were reintegrated using resin. The old oxidised varnish which covered the polychrome surface was removed and repainted where needed, using colours compatible with the original”.

 

Department of Communications

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *